Het liefst wil je weten wat er bij jou in de straat en in de omgeving gebeurt. Vooral wanneer je ziet dat er gestart is met een project zoals het aanleggen van glasvezel. Het kan namelijk gebeuren dat de gehele straat afgezet moet worden en dat jij je auto enkele weken niet meer voor de deur kan parkeren. Projectleiders of omgeving leiders brengen bewoners die hier de gevolgen van ondervinden op de hoogte via een omgevingsapp. Het is namelijk niet te doen om met elke bewoner een gesprek te voeren aangezien je dan over enkele weken nog niet klaar bent. 

 

De voordelen van een omgevingsapp

Als je als projectleider binnenkort een begin gaat maken aan een groot project waar veel bewoners uit de omgeving last van zullen hebben, is het erg belangrijk om een omgevingsmanager in te schakelen die ervoor zorgt dat de omgeving op de hoogte gehouden wordt van de belangrijke punten en voortgang. Het is de verantwoordelijkheid van de omgevingsmanager dat de buurtbewoners de app installeren op hun mobiele telefoon. Niet iedereen gaat daarmee akkoord en daarom is het voor burgers ook mogelijk om de belangrijke punten en de voortgang online te bekijken. Via de omgevingsapp van Omniom kan een omgevingsmanager berichten op zijn of haar tijdlijn plaatsen. De burgers die de app geïnstalleerd hebben op de mobiele apparaten krijgen hier een notificatie van. Ook kan een omgevingsmanager eenvoudig digitale brieven sturen naar bepaalde burgers. Dit gaat dan in de meeste gevallen alleen om zaken die bepaalde burgers aangaan en dus niet op de tijdlijn geplaatst kunnen worden. 

 

Is een omgevingsapp verplicht?

Een burger is zeker niet verplicht om een omgevingsapp te installeren als er bij de burger in de omgeving gestart word met een groot project. Het is wel zo dat bij grote projecten de gemeente het verplicht heeft gesteld om altijd een omgevingsmanager in te schakelen. Vaak is dit een omgevingsmanager die zelf ook uit de omgeving van het project komt. De omgevingsmanager is verantwoordelijk om de burgers in de omgeving op de hoogte te houden. Vaak kiest een omgevingsmanager ervoor om dan aan omgevingsapp te gebruiken aangezien dit het werk makkelijker maakt en burgers altijd op de hoogte gehouden worden. Het is dus zeker niet zo dat een gemeente het verplicht heeft gesteld om een omgevingsapp te gebruiken. Alhoewel, is dit bij enkele gemeentes wel zo maar dit komt vrijwel nooit voor.