Het werken als zzp’er is voor veel mensen er aantrekkelijk. Je kunt namelijk ten eerste je eigen tijd bepalen. Je kunt dus zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt en wanneer je deze uitvoert. Ook heb je dus zelf veel zeggenschap in wat voor opdrachten je doet. Je kunt veel opdrachten vinden op zzp platforms zoals younited.nl. Een ander groot voordeel van het werken als zzp’er is dat je gebruik kunt maken zelfstandigenaftrek. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies is en en wanneer je hier recht op hebt.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Het uiteindelijke nut van zelfstandigenaftrek is dat je als ondernemer je belastbaar inkomen verlaagt. Met andere woorden betekent dit dat je een bepaald bedrag mag aftrekken van je winst, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Niet iedereen heeft recht op zelfstandigenaftrek. Het bedrag dat mag worden afgetrokken is een vast bedrag dat ieder jaar wordt vastgesteld. Dit is dus niet afhankelijk van de hoogte van je omzet of winst. In 2022 was dit bedrag vastgesteld op €6.310.

Wanneer mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek

Natuurlijk mag niet iedereen gebruik maken van zelfstandigenaftrek. De belangrijkste voorwaarde is dat je een ondernemer moet zijn voor de belastingdienst. Als je bijvoorbeeld als freelancer werkt, wordt dit niet gezien als ondernemer. Als freelancer heb je dus geen recht op zelfstandigenaftrek. Dit is een groot verschil in tegenstelling tot zzp’er. Als zzp’er heb je namelijk wel recht op zelfstandigenaftrek. Een andere voorwaarde om in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek is dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf werkt. Wanneer je gaat berekenen of je de 1225 uur per jaar haalt, hoef je niet alleen de declarabele uren te tellen. Je mag hierbij reistijd en tijd voor acquisitie ook mee tellen. De laatste voorwaarde is dat je aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Wanneer je deze leeftijd wel hebt bereikt is de zelfstandigenaftrek 50% van het normale bedrag.

Hoe vraag je zelfstandigenaftrek aan?

Elke Nederlandse burger moet jaarlijks belastingaangifte doen. Dit is niet anders voor zzp’ers of andere zelfstandigen. Bij het doen van de belastingaangifte geef je aan wat je jaarlijkse inkomen is geweest. Door de zelfstandigen aftrek toe te passen wordt je winst, en dus je inkomen, verlaagt. Hierdoor hoef je dus minder belasting te betalen. Zoals al eerder gezegd is de zelfstandigenaftrek €6.310. Wanneer Je winst minder is dan dit bedrag, wordt het maximale bedrag van je winst afgetrokken. Het verschil tussen €6.310 en je behaalde winst wordt verrekend in de negen jaar die volgt.