In Nederland wordt er gemiddeld meer gefietst dan in welk ander land dan ook. Je kan niet de straat op zonder een fiets tegen te komen. Er zijn een hoop verschillende soorten fietsen voor in verschillende situaties. Ook zal niet iedereen van dezelfde soort fietsen houden. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je veilig het verkeer in kan met je fiets. Om extra veiligheid te bieden kun je er ook voor kiezen om een fietshelm te dragen. Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van het dragen van een fietshelm? En waarom zie je een hoop mensen zonder een fietshelm?

 

De voordelen van het dragen van een fietshelm

fiets helmen kunnen je helpen meer veiligheid te bieden in het verkeer. Wanneer je niet valt en geen ongeluk krijgt zal het niet zo veel helpen, maar als het wel mis gaat kan een fietshelm een hoop verschil maken. Het dragen van een fietshelm zal ervoor zorgen dat de grootste schade bij een ongeluk wordt voorkomen. Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om jezelf flink beschadigen, maar de kans op hoofdletsel zal een stuk kleiner zijn. Als je valt is je overlevingskans met een fiets relatief groot. De keren dat mensen levenslange schade oplopen zal voornamelijk komen door de klap die je maakt met je hoofd op het beton. Vooral voor kinderen, die door hun lengte slechter te zien zijn in het verkeer is het belangrijk om een fietshelm te dragen. Naast dat kinderen misschien meer onverwachte bewegingen maken is het lichaam van een kind nog een stuk minder sterk en kan het sneller zijn dat iemand langdurige schade oploopt.

 

De reden dat mensen ervoor kiezen om geen fietshelm te dragen

Er zijn een stuk meer mensen die ervoor kiezen om geen fietshelm te dragen in het verkeer dan mensen die er wel een dragen. De voornaamste reden waarom mensen geen helm dragen is omdat het er raar uitziet. Het is niet verplicht om een fietshelm te dragen en daarom vinden veel mensen het een raar gezicht als je ervoor kiest om er alsnog een te dragen. Ook zal het als je naar werk gaat niet goed zijn voor hoe mensen hun haar eruit zien als ze op werk aankomen. De reden dat er geen helm wordt gedragen is dan ook voornamelijk vanwege de manier hoe het eruit ziet. Dit terwijl je toch zou denken dat veiligheid in het verkeer altijd voorop gaat.