Ga jij op vakantie naar een land in Afrika? Is je tas ingepakt, zijn je reisgenoten ingelicht over wie er wel én niet mee mag, en is je haarloze kat naar de opvang gebracht? Dan klinkt het alsof je alles voor elkaar hebt. Of, nou ja, bijna alles; hoe zit het met je reisvaccinaties? Er zijn allerlei vaccinaties voor Ghana, bijvoorbeeld, maar ook inentingen voor Tanzania, en noem zo maar op. Elk land in Afrika heeft zijn eigen voorschriften, verplichte vaccinaties en prikken die aan te raden zijn. Maar waarom is dat zo? En hoe werkt het? 

Leren over vaccineren

Vaccins hebben al veel goede dingen gedaan in onze moderne maatschappij. Maar hoe werkt zoiets nu eigenlijk? Bij een vaccin wordt er een klein, schadeloos beetje van een bacterie of virus in de bloedstroom geïnjecteerd. Dit zodat je immuunsysteem kan leren hoe ze moeten vechten tegen die specifieke ziekte; én hoe ze deze de volgende, ‘echte’ keer sneller en efficiënter kunnen bestrijden. Hier komen ook de meeste bijwerkingen vandaan; je lichaam is een ziekte aan het bestrijden op kleine schaal. Zo werkt het ook met reisvaccins, maar daar zit nog een extra staartje aan; reisvaccins neem je namelijk voor ziektes waar je als mens normaalgesproken, als je op je eigen stukje grond blijft, niet zo snel mee te maken krijgt. Op andere continenten leven hele andere ziektes dan hier; ziektes waar ons immuunsysteem niet vanzelf mee te maken krijgt. We moeten het dus een handje helpen. 

Moreel gezien 

Hoe zit het met je vaccinaties voor Ghana en je inentingen voor Tanzania? Voor Ghana, als voorbeeld, is het verplicht om een vaccin tegen de Gele Koorts te nemen. Maar vaccins als die voor DTP, Hepatitis A, Mazelen en Rabiës worden ook aanbevolen. Waarom zou je die, net zoals de optionele vaccinaties, dan toch laten zetten, ook al kom je je bestemmingsland wellicht in met maar één of twee verplichte inentingen? Een vaccin moet je zien als een paraplu; als genoeg mensen zich laten vaccineren is iedereen tegen de regen beschermt, net als wanneer veel mensen een paraplu dragen. Maar als er gaten vallen, kan je met jouw ongevaccineerde lichaam ook anderen in gevaar brengen. Denk aan mensen in het land waar je naartoe gaat, maar ook aan mensen thuis; jij bent misschien opgewassen tegen een onbekende ziekte, maar dat betekent niet dat iedereen thuis dat ook is. 

Reisvaccinaties zijn een must, zowel legaal als moreel gezien. Zet de jouwe dus ruim op tijd!