Veel mensen vinden niks beter dan een man in pak, maar dan heb je wellicht nog nooit een man in smoking gezien. Vroeger droegen mannen veel vaker nette en strakke kleding zoals een smoking, maar tegenwoordig ziet iedereen er steeds meer casual uit. Er zijn strenge etiquettes voor wanneer je welke kleding aan moet. Deze zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een lange of korte jurk aan moet en wanneer je als man in een smoking of rokkostuum moet. Tegenwoordig worden deze etiquettes steeds meer verwaarloosd en draagt men waar hij of zij zich op dat moment goed in voelt. Ergens in dit best wel sonde. In dit artikel vertellen we je wanneer en hoe je op de traditionele manier een smoking moet dragen

Wanneer draag je een smoking?

Hoewel je een pak ook wel naar werk aan kan, draag je een smoking  altijd in de avond en mag je deze overdag niet aan doen. Een smoking draag je dan ook op feestelijke gelegenheden. Hierbij kun je denken aan gala’s, diners of bruiloften. Soms begint een bruiloft natuurlijk overdag, in dit geval kun je prima al in je smoking aankomen en hoef je je niet om te kleden in de avond.

Hoe ziet een smoking er uit?

Hoewel je voor een pak uit veel verschillende kleuren kunt kiezen, is een smoking altijd zwart. Het smokingjasje heeft altijd één rij met knopen en een sjaalkraag van zwart satijn. Dit zwart satijn is ook terug te vinden op de broek in de vorm van een verticale bies aan de buitenkant van de broek. Ook heeft de smoking broek in tegenstelling tot bijvoorbeeld pakbroeken een hoge taille. Boven de broek en onder het jasje hoor je een wit smoking overhemd te dragen met blinde knopen en dubbele manchetten. De tailleband van de broek wordt bedekt met een cummerband of een gilet. Dit alles is pas echt af met een zwarte vlinderstrik, een witte pochet, zwarte lakschoenen en zwarte sokken. Lees hier de mogelijkheden dan direct online.

Het smoking overhemd

Het meest bekende van een smoking is misschien wel het smoking overhemd. Deze moet altijd wit zijn. Vroeger kon je deze alleen vinden met een opstaande kraag, maar tegenwoordig zie je verschillende soorten kragen voorbij komen. Zo kiezen sommige mannen voor een cutaway of een haifische kraag. Wat wel nog steeds verplicht en erg belangrijk is bij een smoking overhemd is de blinde knoopsluiting.