Veel mensen willen graag vader of moeder worden en een kindje krijgen om voor te zorgen en op te voeden. Niet iedereen heeft het geluk dat ze zomaar zwanger kunnen worden. Dit is erg vervelend, maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren waarop je dit nog steeds kunt proberen. Het kan ook zo zijn dat je zwanger raakt, terwijl dit eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. In dat geval is het vaak even schrikken. Sommige vrouwen hebben geen twijfel over wie de vader van het kindje zal zijn, terwijl er bij anderen meerdere mannen de mogelijke vader zouden kunnen zijn. In dat geval is het verstandig om een vaderschapstest te doen. Wat een vaderschapstest precies is en wat de gevolgen hiervan zijn, vertellen we je in dit artikel.

Wat is een vaderschapstest?

Een vaderschapstest bestellen wordt gedaan bij de man waarvan men het vermoeden heeft dat hij de vader is bij het kind. Het is een DNA onderzoek, waardoor je makkelijk kunt zien of iemand de biologische vader is van het pasgeboren kindje. Een vaderschapstest kun je zowel thuis als bij een arts laten doen. Er zijn natuurlijk ook vaders die helemaal geen kind willen en daarom ook helemaal niet op een vaderschapstest zitten te wachten. Wanneer het blijkt dat je als man toch de biologische vader van het kind bent, heb je extra verantwoordelijkheden die niet elke man wilt. Omdat het voor de vrouw en het kind dusdanig belangrijk is dat zij weten wie de vader is, kan een vaderschapstest afgedwongen worden door de rechter.

Wat betekent het vaderschap

Wanneer het blijkt uit de daderschap stets dat je daadwerkelijk de biologische vader bent van het kind, kan de wettelijke band bepaalt worden tussen vader en kind. Deze vaststelling van het vaderschap kan echter alleen aangevraagd worden door de moeder of het kind. De moeder kan deze vaststelling aanvragen totdat het kind vijf jaar oud is. Het kind kan dit zelfstandig aanvragen als hij of zij ouder is dan achttien. Als het kind minderjarig is, is hier een curator bij nodig. De vader zelf kan dus geen verzoek indienen voor de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

De gevolgen

Een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, wat houdt dat nou precies in? Ten eerste heeft dit financiële gevolgen. De vader moet namelijk mee betalen aan de opvoeding van het kind. Daarnaast kan alleen na deze vaststelling het kind bepaalde dingen erven van de vader en de achternaam krijgen van de vader. Ook nationaliteit speelt een rol. Stel je voor je moeder heeft geen Nederlandse nationaliteit en je vader wel, zul je als kind na vaststelling van het vaderschap ook een Nederlandse nationaliteit krijgen.